Bruno heeft nog steeds de nodige opvoedkundige problemen. Zo kan hij tijdens het wandelen prima meelopen aan de lijn, “volg” commando. Echter als hij een andere hond ziet, dan wil meneer het mannetje zijn. Hij begint dan te blaffen en te steigeren aan de lijn. Dit gedrag willen we niet, zeker nu het baasje hoog zwanger is. Dit betekend dan ook regelmatig om lopen. We zijn al aan het kijken naar een andere extra cursus. Helaas was deze alleen om half 9 maandag ochtend. Dit is vanwege het werk niet te doen, dus we zijn nog zoekende.

Ondertussen is meneer zijn eerste tuig ontgroeid. Na een speurtocht en twijfel tussen de K9 harnas en de huidige, hebben we omwille van de sluiting voorop de borst, toch wederom gekozen voor de Mazter harnas /tuig.

Vorige week is meneer voor het eerst gaan logeren bij schoonmoeders. Aangezien er een vijver in de tuin ligt hebben we de draai-pin voor in het gras ook maar meegenomen. Nadat Bruno al bijna in de vijver lag, hebben we hem vastgemaakt aan de pin en zijn oude puppy riem. Dit was dus niet zo een slim idee. Meneer rende achter ons aan en in plaats dat de pin uit de grond werd getrokken, trok Bruno zijn riem kapot. Wederom een teken dat puppy zijn er wel af is 😉

Hierna smiddags bij de Jumper een nieuwe leren riem wezen halen. De keuze viel op een mooie bruine brede leren riem. De lengte was instelbaar en op volle lengte ook lang genoeg om Bruno de ruimte te geven om wat verder te snuffelen in het hoge gras.

Omdat we nog steeds moeite hebben om Bruno bij ons te roepen, ben ik ook op zoek gegaan naar een lange lijn voor te trainen in het park, maar ook om hem mee te nemen in de bossen. Wederom geldt ook tijdens het los lopen dat het prima gaat, totdat er een hond de hoek omdraait. Vandaag heb ik de riem voor het eerst toegepast in de bossen. Ik moet zeggen ideaal. Je kan hem enige dwang meegeven als hij niet direct naar het commando “Kom Hier” wil luisteren. Ook is meneer aangelijnd als er een andere hond aankomt, maar toch de vrijheid heeft om rond te struinen in de bossen. We zijn hem wel aan het opvoeden dat de lange lijn geen speelgoed is, nu wil hij zichzelf weleens te goed doen aan de lange lijn, maar ik ben bang dat deze lijn dan snel aan vervanging toe is. Hierom ga ik gelijk over naar het commando “zoek stok”. Dit werkt in de bossen prima.

Bruno heeft nog steeds de neiging om als een gek de bank op te springen na het uitlaten. Meestal een teken dat hij van zijn rondje meer verwacht had, maar vaak komt dit gedrag ook naar voren als we een andere hond zijn tegengekomen. Vaak probeer ik hem met wat lekkers direct in de keuken te leiden.

Tijdens het wandelen ben ik ook begonnen om het commando “Op” te leren. Hiervoor zijn de bankjes in het park een prima hulpmiddel. Bruno vind dit echt leuk en springt nu zelfs zonder commando het bankje op. Dit jeugdig enthousiasme moeten we wel temperen, aangezien we anders het tegenovergestelde gaan creëren. Nadat Bruno dit vlekkeloos doet, is het in de auto springen ook een fluitje van een cent. Aangezien we hem in het verleden in de auto moesten tillen. Maar met een hond van 35-40 KG is dat geen pretje 😉

Al met al gaan we de goede kant op en leert hij veel bij. Nu nog een aantal slechte eigenschappen proberen weg te trainen en dan wordt het wandelen ook een hoop fun. De volgende stap moeten we binnen nu en een paar weken trainen en dat is het lopen naast de wandelwagen nu het baasje hoog zwanger is. We zijn benieuwd hahaha.